Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na MetPack markasını öne çıkararak katılan Aras Grup verimli bir fuar geçirdi.
Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na MetPack markasını öne çıkararak katılan Aras Grup verimli bir fuar geçirdi. Grup şirketleri Met Kağıtçılık ve Aras Makina ve Servis Hizmetleri’nin müşteri portföyünün önemli bir kısmının Avrasya Ambalaj Fuarı’nın katılımcıları arasında yer almış olması var olan ilişkilerin tazelenmesi için de bir platform sağlamış oldu.
MetPack standında fuarın üçüncü günü Aras Grup Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Araz, Met Kağıtçılık San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Sercan Araz ve Aras Makina ve Servis Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Kaymak’tan yeni yatırımları, satışları ve fuar hakkındaki değerlendirmelerini aldık.
Daha çok Avrupa’ya ihracatı hedefleyen Aras Grup şirketleri artık enerjilerinin hemen hemen hepsini Afyon Dinar’da kurmuş olduğu güneş enerji santralinden sağlıyor.
Serkan Araz bu konuda şu açıklamayı yapıyor: “Yıllardır karbon salımımızı azaltmak ve bunu sürdürülebilir kılmak üzerinde düşünüyoruz. Öncelikle enerjimizi yeşil enerjiden elde ederek bunu gerçekleştireceğimiz kanaati ile uygun bir projeyi tasarlayıp Afyon Dinar’da hayata geçirmiş olduk.
Bölgenin potansiyelinin yüksek oluşu, altyapı yatırımlarının doğru yerde olması gerekliliği ve elektrik dağıtım nakil hatlarına yakınlığı nedeniyle bu bölgeyi tercih ettik. Yeşil enerjimiz 3-4 aydır faaliyette ve bunun faydalarını görüyoruz. Bu yatırımımızdan çok memnunuz ve bu alanda yatırımlara devam etmeyi düşünüyoruz. Bunun için çalışmalara başladık.”
Üretimden çıkan polimer kaplı karton fireleri atık değil ve değerli bir selülöz kaynağı, Yüzde yüz dairesel ekonomi için aynı zamanda sıfır atık politikası uygulamak gerekiyor. Güneş santrallerinden, yeşil enerjiden elektrik üretimini yapan MetPack, ürettiği polimer kaplanmış karton ürünlerinin geri dönüşümü için de çalışmalarını tamamladı ve bu teknolojiye sahip Türkiye ve çevre ülkelerdeki ilk firma oldu.
Bu yeni yatırım Avrupa’da da bir ilk. Sercan Araz bu konuda şu bilgiyi veriyor:
“Biz yüzde yüz dairesel ekonomi için en az 6 senedir Ar-Ge çalışmaları yapıyorduk. Sonunda 3 sene önce bu yatırımı yapmaya karar verdik ve Nazilli Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirmek için çalışmalara başladık’.
Müşterilerimize sattığımız ürünlerin atıklarını ve aynı zamanda MetPack’te çıkan firelerin hepsini toplayıp %100 geri dönüştürüyoruz. Bunlardan ülkemiz için çok önemli olan, tamamen ithalata dayalı bir selüloz elde ediyoruz. Bardak kartonu yüksek oranda çok değerli olan uzun lifli bir selülozdan üretiliyor. Bunu da tamamen geri dönüştürüp, elde ettiğimiz çok kaliteli selülozün satışına başladık. Bu selüloz sadece kağıt karton sektöründe değil kimya, dış cephe kaplama gibi çok farklı sektörlerde kullanılıyor. Ayrıca dönüşüm tesisimizde elde ettiğimiz plastiği de plastik kullanan firmalara satıyoruz.
Kapasitemiz ayda 3.000 ton. Önü açık bir sektör. Grup olarak bunun büyüyeceğini öngörüyoruz. O yüzden hem kapasiteyi artıracağız hem de ileride belediyelerle, büyük kahve zincirleri ile anlaşıp, kullanılmış karton bardakları da burada geri dönüştürmeyi düşünüyoruz.
Avrupa’dan da eğer ithalat konusunda bir sıkıntı yaşamaz isek fire atıklarını müşterilerimizden talep edeceğiz. Bunlar çöp değil. Kullanılmamış bir polimerli karton atığı olduğu için çok temiz bir selüloz elde ediyoruz ve bu çok önemli bir hammadde.
Bu atıklar daha önce toplanıp Hindistan’a gidiyordu. Ne Türkiye’de ne Avrupa’da böyle bir geri dönüşüm tesisi yoktu. Dünyada sadece Hindistan, İngiltere ve Amerika’da bu tesisler var. Bölgemizde biz öncü olmuş olduk”.
Karton bardak ve dondurulmuş ürünlerde kullanılan MetPack ürünlerinin kullanım amaçlarına göre çok fazla çeşitleri var. Bu konuda Aras Makina ve Servis Hizmetleri Genel Müdürü Hamdi Kaymak şöyle diyor:
“MetPack ince kağıttan kalın kartona kadar her türlü kağıda tek taraflı ya da çift taraflı kaplama yapıyor. Katma değerli özel ürün üretiminde de MetPack şu an dünyanın sayılı üreticilerinden. Örneğin ambalajıyla birlikte fırında pişirilebilen ambalaj üretiminde Türkiye’de tek, dünyada az sayıda olan üreticilerden birisi MetPack.”
MetPack standart ürünlerden çok katma değerli özel ürünlere yönelik Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor. Bu konuda partner firmalarla iş birliği içindeler. Firma yeni teknolojilerle doğada çözülebilen ambalaj ürünlerine yönelik Ar- Ge çalışmalarını sürdürüp bu alanda ürünlerini çeşitlendirmeye çalışıyor.
“Bu, aslında hem MetPack açısından, doğal olarak Türkiye açısından da çok önemli çünkü bu alan ciddi Ar- Ge yatırımına ihtiyaç duyan bir alan ve MetPack o fedakarlığı yapıyor. Burada özel know how gerekiyor. Sadece makine yatırımı yeterli değil. Bu uzun bir süreç.
Laboratuvar biriminde on arkadaşımız var ama MetPack’ta üretimdeki arkadaşlar da Ar-Ge’ye destek veriyorlar. Dolayısıyla şu an ağırlık yeni katma değerli ürünler üzerine. Yapılmayan, yapılamayan ambalaj ürünleri üzerine çalışılıyor. Pandemide kapasitede bir büyüme oldu. Kapasiteler gerçekten çok iyi seviyelere geldi ama geçtiğimiz yıl itibariyle özellikle Ukrayna’da yaşanan problemler Avrupa pazarını, Orta Doğu’da yaşanan problemler diğer pazarları negatif etkiliyor. O sebeple, bizim iç pazara da yansıyan bir miktar daralma söz konusu ama yine de bu sene geçen yıldan biraz daha iyi olduğunu söyleyebiliriz” diyor Hamdi Kaymak.
Üretimde 5 hattı olan firma 7/24, 60 santimden 2 metreye kadar farklı enlerde üretim yapıyor.
Aras Makina ve Servis Hizmetleri tarafında makine satışlarında drupa’nın bir ivme kazandırdığını belirten Kaymak ekliyor, “Bu sene drupa yeni yatırımlar için motivasyon artışı sağladı. 2021 -2022’de pandemi sonrasındaki hızlı yükseliş gösteren kapasite artışları hem ambalaj sektörü için hem ticari matbaacılık için son bir yılda bir miktar yavaşladı. İhracat yapan firmalarımızın ihracat oranlarında bir miktar düşüş söz konusu oldu. Öte yandan eğer kıyaslamayı pandemi öncesi ile yaparsak hâlâ iyi bir yerdeyiz. Eğer bu konjonktürel durumda beklenen olumlu gelişmeler olursa her alanda tekrar çok hızlı bir büyüme trendine girilebileceği beklentisi var. Bu sebeple de önümüzdeki süreç için beklenen olumlu beklentiler makine yatırımlarında da bir artışı beraberinde getirecek.
Komori olarak bu yıl daha çok 6 + lak ambalaj makinesi siparişi ve kurulumu gerçekleştirdik.
Katma değerli üretime yönelik makine konfigürasyonlarına genel talepte artış var. Klasik 4, 5 renk makine talebi azaldı. 8 + çift lak çok özel donanımlara sahip bir makine siparişimiz şu an üretimde.
Ekonomik olarak soru işaretlerinin yoğun olduğu bir dönemde gerçekleşen bu talep artışı bizim de önümüzdeki döneme yönelik motivasyonumuzu artırıyor. Uzun dönemli beklentinin pozitif olarak değerlendirildiğini gözlemliyoruz. Çünkü yeni verilen makine siparişlerinin bir kısmı seneye kurulacak; bu da sektörde sonraki sürece ilişkin pozitif bir beklenti olduğunun göstergeleri. Hem kapasite artışı hem de katma değerli ürünlere yönelik dünya pazarlarında bir talep artış beklentisi genel kabul. Üstelik Türkiye’nin şu anki finansal anlamdaki sıkıntısına rağmen bu yatırımların yapılabiliyor olması bu anlamda ayrıca motivasyon arttırıcı bir faktör.”
Avrasya Ambalaj Fuarı katılımcıları, ziyaretçi sayısı ve niteliği ile her geçen yıl genişliyor. Fiziki alanın sonuna gelinmesi nedeni ile bazı firmalar yer bulamıyor. Serkan Araz bu durumu şöyle değerlendiriyor:
“Fuara nitelikli, konuya hâkim, çözümler bulmaya çalışan firma temsilcilerinin geldiğini görüyorum. Birçok bağlantımız da oldu. O yönden de fuar faydalı geçti ve katıldığımız için memnunuz. Daha çok Avrupa ve Afrika ülkelerinden büyük firmalarla görüştük.
Fuar sıkıntısı olarak bize söylenen misafirlerin giriş çıkışta, otoparkta biraz zorluk yaşadıkları. Fuara katılmak isteyenler katılamıyor. Ambalaj sektörü çok geniş bir sektör. O yüzden herkes farklı formüller arıyor. Bu kadar talep varsa mesela plastik ambalaj bölünebilir”.
Hamdi Kaymak ise şu eklemeyi yapıyor:
“Bu fuarda özellikle Afrika’dan gelenlerde biraz daha artış gözlemledim. Avrupa’dan gelenlerde sayısal olarak azalma var. Geçen yıl Rusya’dan daha çok ziyaretçi gözlemlemiştim. Ben görmemiş de olabilirim ama pozitif taraf gelen ziyaretçinin niteliğinin yüksek olması” diyor ve ekliyor “Avrasya Ambalaj Fuarı uzun zamandır çok yoğun ziyaretçi çekiyor. Yer olmadığı için bekleyen çok katılımcı firma var. Alanını büyütmek isteyen firmalar maalesef o imkânı bulamıyor. Aslında fuar alanı Türkiye şartlarında metre kare olarak en büyük fuarlardan biri ama artık artan talebi karşılayamıyor. Bu iyi bir şey. Hem katılımcı talebi hem de ziyaretçi talebi hâlâ yüksek.
Şahsen her yıl böyle bir fuarın yapılması çok zor. Evet ‘talep var gelen var’ niye olmasın diye düşünülebilir, Organizasyon yapan firma açısından muhtemelen doğrudur ve o yüzden devam ediliyor ama katılımcı açısından zor ve katılmadan da olmuyor. Her yıl böyle yoğun bir fuar ağır geliyor açıkçası. Bölünebilir ama tartışmak lazım.